Vakna till en klockradio

Att ligga och dra sig i sängen är något av det skönaste som finns på en måndagsmorgon. Detta gäller om man ska upp och jobba, lika mycket som det gäller ifall man ska till skolan som till jobbet. För att vakna upp på morgonen utan att försova sig kan man använda alarmet i sin telefon, eller så kan man köpa klockradio som man kan ha ståendes på nattduksbordet bredvid sängen. Den bästa sortens klockradio är en som kommer med en snooze-funktion. Att hinna trycka på snooze 2-3 gånger innan man måste gå upp är riktigt skönt.

Det finns såklart andra sorters klockradios med extrafunktioner utöver alarm. Bland annat finns det en som har en inbyggd lampa som gradvis gör rummet ljusare och ljusare ju närmare man kommer till väckningstiden. Samtidigt som rummet blir ljusare ökas volymen på radion, när det är dags att vakna är volymen på högsta nivå. Denna sortens radio är perfekt för den som vill vakna upp aningen långsammare än med konventionella alarm som är skapade för att väcka en direkt.

För den som inte vill vända sig om för att se vad klockan är (ifall man vaknar innan alarmet ringer) finns det klockradios med inbyggd projektion. Med projektionen kan man enkelt se hur mycket klockan är genom att fästa blicken mot taket. Där visas nämligen klockslaget. Det går både att förstora och förminska siffrorna i de flesta modeller. På så sätt kan även den som har dålig syn utläsa tiden.

På 2010-talet har alarmen utvecklats ännu mer med allt från inbyggd telefonladdare till smarttelefonen, det går också att synka telefonen till alarmet, för att på så sätt spela musik tagen från telefonen istället för radion.

Klockradion är en rätt så gammal uppfinning, redan på 1940-talet kunde man vakna till en radio som spelade på högsta volym. Då användes ett analogt ur istället för det numera vanliga digitala.