Lagar angående stora hundbäddar

I vårat senaste amatörradioprogram satt vi och pratade om olika sorters juridik, alltså läran om hur regler ska tolkas och sedan tillämpas. Det slog oss att väldigt många områden har en juridikgren, allt från entreprenadjuridik till informationsjuridik och miljöjuridik. Vi diskuterade detta en längre stund och kom då fram till att det förmodligen finns ett juridiksområde för varje enskilt yrke.

Vi skämtade lite om att det förmodligen finns ett juridiksområde som heter juridikjuridik, alltså juridik där allt handlar om juridikfrågor men inte om något annat ämne som till exempel regler på vad en stor hundbädd får vara gjord av (hundjuridik?). Det finns ju regler på vem som får äga ett husdjur. Det finns förmodligen fler regler angående hundar och andra husdjur i svenska lagböcker, än regler för hur en resebyrå som akitravel.se får operera. Och de har ansvaret för hundra, kanske tusentals turister som kanske inte känner till området de är i.

För att ta reda på mer om juridik ringde vi upp en jurist (en som jobbar med juridik) och frågade vad hon hade läst för ämnen, hur många år hon hade studerat och så vidare.

Det vi fick reda på var att en juristutbildning varar normalt i 3 år (180HP), då får man en juristexamen, vill man studera vidare till masterexamen är det två ytterligare år. På utbildningen läser man en rad olika ämnen, allt från civilrätt, rättsfilosofi och rättshistoria, till ekonomi, förvaltningsrätt och kommersiell avtalsrätt, med mer. I Sverige finns det 6 universitet som erbjuder en juristutbildning, dessa är:

Göteborgs universitet, Lunds universitet, Stockholms universitet Umeås universitet, Uppsalas universitet och Örebros universitet.