Av svenska konstnärer vem är Michelangelo?

Vi satt i början av veckan och funderade över en sak som många kanske inte direkt tänker på varje dag, vem av alla svenska konstnärer är Michelangelo? Med det menar vi, vem av de svenska konstnärerna som har levt är Sveriges svar på Renässansens Michelangelo?

För de som helt var borta på bildlektionerna eller som oss inte hänger stup i kvarten på Wikipedia, så var Michelangelo en man som föddes 1475 i Florens, Italien. Han blev känd som allt från skulptör, poet, arkitekt och målare. Michelangelos kändaste och största verk är dock tveklöst målningarna i taket på Sixtinska kapellet som han målade mellan åren 1508 och 1512, målningarna föreställer olika händelser i skapelseberättelsen som återfinns i bibeln.

Nu när vi har lite bakgrund, finns det då någon svensk konstnär som har varit lika mångsidig som Michelangelo?

Då det skulle ta alldeles för lång tid att gå igenom alla svenska konstnärer (Wikipedia hittar över 2000 svenska konstnärer), valde vi att titta på svenska konstnärer som har skapat sina verk på 1800 och 1900-talet. Det vi kom fram till var att ingen riktigt kunde matcha den rad av kunskaper inom olika områden som Michelangelo hade. Vare sig om konstnären var August Malmström (Grindslanten, med fler), Vera Frisén (Röbäcksslätten, med fler) eller Brita Molin (Ymnighetshornet, med fler). Den svenska konstnär som vi tyckte kom närmast Michelangelo var Anders Zorn.

Anders Zorn var en svensk målare och skulptör som på sent 1800-tal och tidigt 1900-tal blev känd för sina konstnärliga skapelser, i Sverige och utomlands. Han målade många porträtt och nakenstudier. Några av de kändaste porträtten Anders Zorn målade var av dåvarande svenska och norska kungen Oscar II (våran nuvarande kungs farfars farfar, för er som sov på historielektionerna) och den dåvarande amerikanska presidenten William Taft (USAs 27e president). Porträttet på president Taft, som målades 1911, sitter fortfarande upphängt i Vita Huset. Zorns skulpturer var bland annat i brons och björk och föreställer allt från familjemedlemmar till dåtida kungligheter som Gustav Vasa. Anders Zorn föddes 1860 och dog 1920.

Det finns säkert andra svenska konstnärer som mer liknar Michelangelo, men det är något någon annan får leta reda på.