Balkonglådor är hängande trädgårdar

Vi på QSY satt igår och pratade i vårat amatörradioproram över vad som händer i världen. Speciellt tänkte vi vad som händer i Mellanöstern med Syriens inbördeskrig, och alla andra oroligheter som händer där nere. Efter att vi hade suttit och pratat ett tag om dagens omvärld, började vi prata om gårdagens omvärld. Eller inte så mycket gårdagens som innan vår tidräkning (alltså innan år 0), när romarriket fortfarande var en stormakt och Babylons hängande trädgårdar gick att beskåda. Det var då vi kom fram med en ”quip” observation, dagens balkonglådor är moderna hängande trädgårdar i ett mindre format.

För er som inte är insatta så var Babylons hängande trädgårdar ett av antikens underverk, Babylon var för övrigt Babyloniens huvudstad och låg i södra Mesopotamien, dagens Irak.

Det är lite lustigt att ingen annan (vad vi känner till) har gjort denna observation förut. Balkonglådor både hänger och innehåller ju växter precis som Babylons hängande trädgårdar, fast i minivariant såklart.

Rolig kuriosa om balkonglådor, enligt Lunds universitet är balkonglådor en viktig del för en hälsosam vardag. Detta eftersom vi människor behöver tillgång till gröna närmiljöer för att stärka vårat allmänna välbefinnande. Det kan därför vara värt att köpa några balkonglådor och fylla dessa med grönt. Om balkongen blir för varm under sommaren kan man samtidigt köpa en golvfläkt, då kan ni sitta svala och njuta av sol och balkonglådor.

Det var allt för oss denna gång, hoppas vi hörs snart igen.